Det började med Manhatta

1921 skapade fotografen Paul Strand och konstnären Charles Sheeler den experimentella filmen Manhatta som delvis var inspirerad av Walt Whitmans dikt Mannahatta skriven 1860. Filmen handlar om det moderna urbana livet i New York från gryning till skymning och varje scen är relaterad till utvalda rader av Whitmans dikt Leaves of Grass. Filmen visar scener med horder av arbetare som anländer med färjan och som skyndar till jobben. Byggnadsarbetare som arbetar med de allt högre skyskraporna. Skorstenar på byggnader och båtar som spottar ut ånga och allt sker till dramatisk musik. Sheeler och Strand filmade från höga byggnader och valde ofta mer dramatiska vinklar. Manhatta anses vara den första Amerikanska avantgardistiska filmen.

Det fortsätter med Malmhatta Projektet

Malmö går såklart inte att jämföras direkt med New York men det finns vissa likheter om än i en mindre skala. I början av 1900-talet så exploderade New York och främst Manhattan på höjden och drygt 100 år senare så sker en liknande utveckling i Malmö. Vi har vårt eget Malmhattan och politiker och byggare gör gärna jämförelser med New York. Det återstår att se vad som kommer att ske i framtiden men det är onekligen en spännande tid vi har framför oss.

I Malmhatta Projektet så har jag fotograferat delar av Malmö i en liknande stil som Paul Strand och Charles Sheeler gjorde för nästan 100 år sedan. Målet har även varit att fotografera på ett mer anonymt vis så att det inte går att säga på direkten att det är Malmö, utan det skulle kunna vara från New York eller någon annan stad. Malmhatta projektet är långt ifrån klart utan det kommer att pågå så länge Malmö bygger nya skyskrapor.